top of page
  • Heidi Auensen

Til minne om Nesbygda historielags grunnlegger

Til minne om en likandes kar

Andreas forteller om bygda på historisk båttur i 2021

En av nestorene i Nesbygda, Andreas Støa, gikk ut av tiden 06.01.2024, 89 år gammel.


Andreas var en av initiativtakerne da Nesbygda historielag ble startet i 1995, og han satt som formann i mange år, inntil dagens leder Vidar Olsen tok over.


Andreas hadde en unik interesse for historie generelt, og for lokalhistorien i Nesbygda spesielt.




Gjennom et langt liv samlet han gjenstander fra bygda i sitt ”museum” på låven i Støa. I tillegg var Andreas en stor traktorentusiast, og hadde heldigvis også plass nok til en stor samling med forskjellige motoriserte kjøredoninger.



Fra fellesarrangementet på Røysjø/Langevann i 2015

Andreas var et oppkomme av kunnskap om lokalhistorie, og han delte anekdoter og fortellinger fra Nesbygda med oss andre i historielaget ved enhver anledning.

Nesbygda historielags hovedaktivitet har gjennom alle år vært de årlige bygdevandringene som har til hensikt å gjøre innbyggerne kjent med bygdas historie. Det var Andreas som startet disse vandringene, og han var en stor bidragsyter til innholdet i heftene som ble laget. Andreas var med på de aller fleste bygdevandringene fram til knærne ikke lenger holdt til lange skogturer, og han hadde alltid en ekstra historie eller faktaopplysning på lur.


Andreas forteller Nesbygda kirkes historie på vandring i 2016

I september 2023 deltok Andreas på samlingen på Havnevik skole, og dette var det siste arrangementet hvor vi fikk ha ham med oss.


Andreas har vært hovedkilden til den dokumentasjonen av Nesbygdas historie som historielaget har foretatt gjennom lagets 28-årige historie. Mye klarte Andreas å bringe videre til kommende generasjoner, men noe har nok også blitt borte med ham.

Andreas Støa var en kjernekar og en stor ressurs for Nesbygda, og han blir ikke glemt.

 

Vi lyser fred over Andreas sitt minne. 

 

Vidar Olsen 

Nesbygda historielag

235 visninger0 kommentarer
bottom of page